Najaarsbemesting

Publicatiedatum: 03-10-2016
Aangepast: 30-08-2021

Najaarsbemesting

Tuinonderhoud in het najaar? Jazeker! De herfst is het perfecte seizoen om nog aan de slag te gaan. De bodem is nog warm, dus graszaaien kan in september en oktober nog prima. Planten, snoeien en verplaatsen, bloembollen poten, allemaal zaken die we bij voorkeur in het najaar oppakken zodat er in het voorjaar weer volop van de tuin kan worden genoten. Daarnaast moeten we de najaarsbemesting zeker niet vergeten!

Tuin bemesten in het najaar

Er zijn twee redenen om in het najaar de tuin / planten nog te bemesten. De vaste planten en heesters in de tuin beginnen in het najaar alvast met het aanmaken van nieuwe bladeren en knoppen. Om dit proces vol te kunnen houden, hebben ze behoefte aan wat extra voeding. Ook kunnen we door een 2e bemesting (of een 3e bemesting als er sprake is van arme zandgrond) ervoor zorgen dat planten sterk de winter doorkomen. Een organische meststof bevat kalium (de K in de N-P-K). Kalium werkt als een soort antivries. Het verlaagt het vriespunt van het plantensap waardoor de plant cel bij lagere temperaturen toch gewoon kan blijven werken, waardoor een plant beter bestand is tegen de vrieskou.

Welke meststof gebruiken we voor najaarsbemesting?

Voor een najaarsbemesting gebruiken we een organische meststof. Hiermee krijgt de plant, boom of heester een mest die geleidelijk voeding geeft. De plant kan de benodigde voedingsstoffen opnemen, zodat hij alleen gebruikt wat hij op dat moment nodig heeft.

Tijdens het najaarsonderhoud zullen onze mensen de juiste meststof in de juiste dosering aanbrengen, zodat u er zelf tot het voorjaar geen omkijken naar heeft!