Uw tuin Winterklaar

Publicatiedatum: 23-11-2016
Aangepast: 30-08-2021

Is uw tuin winterklaar?

Veel mensen denken dat najaarsonderhoud en winterklaar maken van de tuin hetzelfde is. Toch is dat niet het geval! (laat meer over ons najaarsonderhoud).

Bij het winterklaar maken van de tuin treffen we de juiste voorbereidingen zodat de tuin, planten en het terras helemaal klaar zijn voor het nieuwe seizoen. Ook wordt zo voorkomen dat er een wildgroei in de tuin ontstaat. Het winterklaar maken zorgt ervoor dat er weinig onderhoud meer nodig is tijdens de koude maanden, en in het voorjaar alles weer mooi geleidelijk aangroeit. Daarbij zorgen we er voor dat kou, vorst, sneeuw en ijzel minimale schade kan aanbrengen aan de planten en bomen zodat deze het komende voorjaar weer optimaal tot groei en bloei komen.

Een aantal van de werkzaamheden die we voor u uitvoeren:

Werkzaamheden grond:

 • Door het losspitten van de aarde zorgen we ervoor dat de bodem in de winter niet dicht gaat zitten. Vervolgens ‘verwennen’ we de grond door er compost overheen te strooien.
 • Een veelgehoord misverstand is dat het strooien van een laagje tuinturf een fijn dekentje voor planten vormt in de winter. Voor de meeste planten is het tegendeel helaas waar. Doordat tuinturf veel vocht opneemt, blijft de laag koud en nat. Vooral jonge vaste planten zijn hier erg gevoelig voor.
 • Zuurminnende planten vormen de uitzondering. Omdat tuinturf de grond zuur maakt is dit ter bescherming van de heidetuin en de rododendron daarentegen wel aan te raden. Deze soorten houden van een beetje zure grond.
 • Droge tuinturf is bovendien ideaal om de zomerbollen, die nu ook gerooid moeten worden, in te bewaren. Het bladgroen er af snijden en in een kist met tuinturf op een donkere plek op zolder of in de kruipruimte laten overwinteren, is het beste.

Gazon winterklaar maken

Ook het gazon bereiden we voor op het koudere seizoen.

 • We verwijderen losliggend blad en adviseren u dit zelf ook regelmatig te doen. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten opstreden door een gebrek aan luchtcirculatie.
 • Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadig je het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.
 • Sneeuw kan geen kwaad en kunt u wel op het gazon laten liggen.

Snoeien van hagen en planten / onderhoud borders

Platanen, vormbomen, coniferen, heesters en planten die in de zomer bloeien worden gesnoeid. Uitgebloeide eenjarige planten worden verwijderd.

tip: Kuipplanten beschermen

Niet iedere plant is goed weerbaar tegen de vrieskou! Mediterrane en exotische planten overwinteren het beste door ze binnen in een schuur, garage of andere onverwarmde kamer te plaatsen. Heeft u hier zelf geen mogelijkheden voor, dan kunnen wij dit voor u verzorgen.

Meer tips voor het winterklaar maken van de tuin

 • Nog bloembollen in de kast liggen? Begin december is dé laatste kans om voorjaarsbollen de grond in te stoppen.
 • Tap en sluit de buitenkraan af. IJs zet immers uit, ook in de leiding.
 • Haal de terracottapotten naar binnen of bescherm ze door ze aan de binnenkant te bekleden met noppenfolie.
 • Maak de vogelhuisjes schoon. Tijdens koude nachten vinden vogels het fijn om hier te overnachten.
 • Giet zinken gieters leeg zodat er geen vorstschade kan ontstaan.

Wilt u meer weten over het winterklaar maken van uw tuin of direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.