Extra water geven bij zomerse temperaturen

water geven
Publicatiedatum: 01-06-2017
Aangepast: 29-07-2020

Wat is het heerlijk weer! Maar vergeet niet om uw planten met dit warme weer extra water te geven.

Zonder water geen planten! Want om te kunnen groeien en bloeien hebben planten met enige regelmaat water nodig. Vooral jonge aanplant en planten die in bloembakken staan, zijn gevoelig voor uitdroging. Te vaak water geven is niet goed, maar doe het wel op tijd! Planten die vaak water krijgen blijven met hun wortels aan de oppervlakte in plaats van dat ze wat dieper in de grond op zoek gaan naar water. Een plant laat zijn bladeren hangen om verdamping tijdens het warmste gedeelte van de dag te beperken. Een plant die aan het einde van de dag zijn bladeren slap laat hangen redt het dus nog prima!

Wacht bij dit zonnige weer niet tot de avond met het geven van water aan uw gazon. Het gras heeft dit vocht hard nodig, zeker in de felle zon.

Nieuwe aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, in langdurige droge en warme periodes, regelmatig van water worden voorzien. Het is beter om de sproeier tweemaal per week een uur op dezelfde plek te zetten dan elke dag een klein beetje water te geven. De grond moet namelijk goed nat worden. Op het blad van heesters water geven heeft minder effect omdat de bladkroon als paraplu boven de wortels werkt. Veel water loopt dus via de buitenkant van de kroon weg waardoor de wortels er onder minder water krijgen. Sproei met een fijne straal.

Veel bomen zijn grote drinkers en op warme dagen gaan er soms tientallen liters doorheen (dit wordt dus verdampt via de bladeren). Daarom is het erg belangrijk om de grond rondom de boom goed nat te maken.

Planten in bloembakken hebben bij warm en droog zomerweer dagelijks water nodig. Dit omdat de grond in de bloembakken snel uitdroogt. De potten en bakken waar de planten instaan moeten goed gedraineerd zijn. Een teveel aan water moet namelijk weg kunnen lopen.

De haag moet u niet in de felle zon besproeien. En de grond mag vochtig zijn, maar niet nat.

Het is verstandig om ’s morgens te de planten te besproeien. De planten hebben dan heel de dag de tijd om op te drogen. Als de planten ’s avonds besproeit worden gaat er veel water gaat verloren (40%) omdat planten dan minder water opnemen. Ook voorkom je schimmels en slakken in je tuin door de planten droog de nacht in te laten gaan.

Moet u vaak en veel water geven dan is een tuinslang met een verplaatsbare sproeier of een (automatisch) vast watergeefsysteem met sproeiers en vernevelaars ideaal.

Als u uw planten goed verzorgt, geniet u van het mooie weer én van uw tuin!