De voordelen van keramische tegels

Keramische tegels
Publicatiedatum: 26-06-2017
Aangepast: 22-03-2021

De voordelen van keramische tegels

Keramische tegels voor buiten zijn erg populair. Door de technische ontwikkelingen zijn deze tegels een goed alternatief voor betontegels en natuursteen tegels. En het grote voordeel is het beperkte onderhoud wat nodig is voor deze tegels. De belangrijkste voordelen hebben wij op een rij gezet.

De tegels:

 1. zijn kleurvast
 2. zijn slijtvast
 3. krijgen nauwelijks krassen
 4. zijn maatvast
 5. krijgen vrijwel geen vlekken
 6. zijn vorstbestendig
 7. zijn bestand tegen groene aanslag
 8. zijn makkelijk schoon te houden
 9. zijn niet glad
 10. hebben een natuurlijke uitstraling
 11. hebben dezelfde uitstraling als de binnentegels

De tegels zijn kleurvast

Keramische tegels zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, kaolien en mineralen. Deze bestanddelen vormen 99% van het gewicht van de tegel. In het productieproces wordt er een print op de de tegel geplaatst waardoor deze jarenlang zijn kleur behoud. Dit in tegenstelling tot een natuursteen die buiten juist wél verkleurd. Het gaat om een hardsteen, leisteen of basalt look. Ook de structuur wordt in de tegel verwerkt, waardoor deze vrijwel niet van echt te onderscheiden is.

De tegels zijn slijtvast

De tegels zijn geproduceerd onder hoge drukpersing en door gebruik van porseleinaarde. Deze extreme hardheid zorgt ervoor dat de tegels nauwelijks slijten en vrijwel ongevoelig zijn voor krassen.

Op de tegels komen geen krassen

Als u met uw stoel over betonnen of natuursteen terrastegels schuift ontstaan er vaak krassen op de tegels. Dit probleem ontstaat niet bij deze tegels. Door de extreme hardheid van deze tegels krijgt u nauwelijks krassen op deze tegels. Het schuiven van een loungeset of tuinstoel hoeft dan ook geen probleem te zijn met deze tegels.

De tegels zijn maatvast

Maatverschillen behoren tot het verleden. De tegels zijn maatvast en kunnen dus ook sneller worden verwerkt. Dit komt ook omdat keramische tegels minder zwaar zijn dan beton- of natuursteen tegels. 

Op de tegels komen geen vlekken

Als u een drankje laat vallen op de tegels dan maakt u dit gemakkelijk weer schoon. Er blijft geen vlek achter! Of gezellig met vrienden barbecueën waar vetspetters op de grond kunnen eindigen. Ook dit is geen uitdaging voor deze tegel. Dit komt door de lage wateropname van de tegel. Met een vochtige doek kunt u het eenvoudig schoonmaken.

De tegels zijn vorstbestendig

Omdat de tegels hard worden gebakken op extreem hoge temperatuur, is de wateropname erg laag. (minder dan 0,5%) Daardoor zijn de tegels absoluut vorstbestendig. Keramische tegels zijn bestand tegen temperatuurwisselingen van -50°C tot + 60°C. 

De tegels zijn bestand tegen groene aanslag

Groene aanslag, mos en algen hebben geen vat op keramische tegels. Ook zijn de tegels bestand tegen chemicaliën en zuren. Door de enorme hardheid van de tegel hoeft u niet jaarlijks te schrobben om de groene aanslag van uw tegels te krijgen.

De tegels zijn gemakkelijk schoon te houden

Het schoonmaken van keramische tegels gaat eenvoudig. Dit kunt u ook doen met een hogedrukspuit. Of met een sopje water en een schrob. Omdat de tegels krasvast zijn hoeft u niet bang te zijn dat u op een tegel moet schrobben om bijvoorbeeld vogelpoep te verwijderen. Dit zal de tegel niet beschadigen.

De tegels worden niet glad

Het oppervlak van de tegels is aangepast aan de specifieke omstandigheden buiten. Door de stroeve structuur blijven de tegels onder natte condities toch veilig beloopbaar. Hierdoor kunnen deze tegels ook worden toegepast bij zwembaden. Vaak wordt er een R-waarde meegegeven aan deze tegel, deze waarde wordt gebruikt om een oppervlakte op gladheid te testen. De meest toegekende R-waardes van keramische tuintegels zijn R10 (normale antislipwaarde), R11 (verhoogde antislipwaarde) en R12 (grote antislipwaarde).

De tegels hebben een natuurlijke uitstraling

Keramische tegels zijn in veel verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar. Doordat elke tegel een uniek patroon heeft houdt het terras een natuurlijke uitstraling. Het terras ziet er daardoor uit alsof het een natuursteen terras is. 

Buiten dezelfde tegels als binnen

Keramische tegels voor binnen zijn al lang een begrip. Maar omdat keramische buitentegels iets dikker zijn dan keramische binnentegels kunnen de tegels ook in de tuin worden verwerkt. U kunt nu dus eenvoudig binnen en buiten met elkaar verbinden. Door dezelfde tegels die in uw woonkamer ligt door te trekken naar uw terras, creëert u een echte buitenkamer.

Meer weten over keramische tegels voor in de tuin?

Bent u enthousiast geworden en wilt u meer weten over keramische tegels voor in uw tuin? Neem dan contact met ons op! Of maak meteen een afspraak om uw tuin te ontwerpen.