Niet chemische onkruidbestrijding

Niet chemische onkruidbestrijding
Publicatiedatum: 14-07-2017
Aangepast: 30-08-2021

Chemische onkruidbestrijding is verboden. Maar hoe kunt u dan uw onkruid (laten) bestrijden?
Gelukkig zijn er verschillende alternatieven, de zogeheten thermische en mechanische onkruidverwijdering:

– Heet water
– Hete lucht
– Borstelen
– Branden

Heet water
Onkruid kun je bestrijden met heet water. (99,5°C) Het hete water breekt de cellen van het onkruid af. Het plantje kan dit een paar keer oplossen door voedingsstoffen uit zijn wortels te trekken maar na 3 tot 6 keer houdt dat op. Bij alternatieven zoals branden, hete lucht of borstelen zijn er meer behandelingen nodig om het zelfde resultaat te bereiken. Ook is deze, nog nieuwe, machine veilig en geluidsarm.

Onkruidbrander

Hete lucht
Dit noemt men ook wel de Hete Lucht Onkruidbestrijding (HOB). HOB is een goede manier om de strijd aan te gaan tegen onkruid op verharding. De machine zorgt ervoor dat de onkruidplant blootgesteld wordt aan de hete lucht (de temperatuur is 150-180 graden). De cellen in de plant raken hierdoor beschadigd. Dan gaat de plant zijn wortelreserves aanspreken en het uitdrogingsproces komt na enkele uren op gang. Na meerdere behandelingen, ongeveer zes per jaar, zal de wortel uitgeput zijn. HOB is dus een makkelijke maar ook een effectieve methode.

Borstelen
Bij deze behandeling worden de delen van de planting die boven de grond staan weggehaald met behulp van roterende staalborstels. Het is ideaal voor achterstallig onderhoud. Het effect is te vergelijken met afmaaien. Een veeg-zuigmachine die achter de borstel zit ruimt het groen en vuil netjes op. Zo is het resultaat direct zichtbaar.

Branden
Tot slot kunt u onkruid branden. Dit is ook een veelgebruikte methode voor het bestrijden van het onkruid. Met hulp van een gasbrander wordt het onkruid een korte periode blootgesteld aan een vlam. Hierdoor verbranden de plantjes direct.

Zoals u ziet bestaan er verschillende niet chemische onkruidbestrijding methodes. Op deze manier kan het onkruid toch bestreden worden en houd uw tuin een frisse uitstraling!

Maar welke methode gebruikt Outlook Groenprojecten?
Wij hebben gekozen voor het bestrijden van onkruid door middel van branden. Dit is een weloverwogen keuze geweest. De mensen in het onderhoud hebben handbranders en er is een plaatbrander aangeschaft voor de grotere terreinen.

Het onkruidbranden is goed toe te passen in verschillende situaties en geeft daarbij ook nog eens een goed resultaat. Om tot hetzelfde resultaat te komen als u gewend bent met chemische bestrijding zullen wij het onkruid wel vaker moeten bestrijden.

Meer weten over niet-chemische onkruidbestrijding? Neem hiervoor contact met ons op.