Buxusmot natuurlijk bestrijden

Buxusmot
Publicatiedatum: 22-08-2017
Aangepast: 29-07-2020

Wilt u de buxusmot natuurlijk bestrijden in uw buxus? Buxus is een waardevolle, inheemse tuinplant die in veel tuinen voorkomt. De plant kan worden geteisterd door buxusmot. Gelukkig kan de buxus makkelijk worden beschermd tegen deze plaag!

Buxusmot eitjes herkennen

Zoals elke vlinder kent ook de buxusmot een rupsstadium. Nadat de buxusmot eitjes heeft gelegd en deze uitkomen verschijnen er rupsen. De rups van een buxusmot herkent u aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam.

Deze rupsen vreten aan de blaadjes en brengen schade toe aan de plant. Vraatschade herkent u aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Ook worden blaadjes aan elkaar gesponnen en zijn er grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar.

De buxusmot legt enkele keren paar jaar eitjes. De rupsen kun je vinden in april/mei, juli/augustus en september/oktober. Als u in deze periode de plant controleert en u ziet dat er rupsen zijn dan is dit het moment om de plant te behandelen.

Buxusmot bestrijden

Tot de verpopping start kunt u de bladvretende rupsen en buxusmot bestrijden met biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Spuit goed binnen de struik en herhaal dit bij zware aantasting. Als eind augustus de verpopping begint kunt u verdere verspreiding alleen nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen en schade.

Buxusmot preventief bestrijden

Bestrijdt de plaag tot het begin van de volgende winter. De buxusmot heeft namelijk verschillende generaties per jaar. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een goed gesloten zak met het restafval. Zo vermijdt u dat de rupsen ontsnappen en weer in uw buxus kruipen.