Tuinkalender januari

Publicatiedatum: 22-01-2018
Aangepast: 18-11-2020

Tuinkalender januari

Wat staat er op de tuinkalender voor januari? Allereerst wensen wij u een fantastisch nieuw jaar! Bij velen gaat de kerstboom de eerste week de deur uit en zijn we toe aan veranderingen. Tijd voor een nieuw jaar, dat geldt ook voor uw tuin.

Heeft het gesneeuwd? Prachtig toch, dat winterse tafereel met besneeuwde takken in uw tuin. De Japanse prunus Prunus autumnalis ‘Rosea’ en de toverhazelaar Hamamelis mollis, stelen de show in deze tijd van het jaar.

tuinkalender januari

Tuinonderhoud januari

In januari is er nog niet heel veel te doen in de tuin. Maar voor de liefhebbers hebben we toch een aantal tips voor uw tuinonderhoud op een rijtje gezet.

  • Controleer uw vorstbescherming. Soms is deze losgewaaid tijdens het stormachtige weer.
  • Tot half januari kunt u kiwi’s en druiven nog terugsnoeien. Later in deze maand komt de sapstroom weer op gang en dan is het beter om niet te snoeien. Het kan dat de plant dan doodbloed als u dan snoeit. Dit geldt ook voor o.a. de walnoot, berk, kastanje, haagbeuk en esdoorn.
  • Op de dagen dat het niet vriest, moeten uw fruitbomen gesnoeid worden.
  • Als het heeft gesneeuwd of als het vriest is het beter om niet over uw gazon te lopen. Uw gazon kan dan schade oplopen en in het voorjaar ziet u dit terug in de vorm van gele plekken.
  • Heeft u een knotwilg? Deze moet tot op de kroon worden teruggesnoeid.
  • De hele maand januari is geschikt om uw fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Deze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar.
  • Vergeet u de kuipplanten in de winterberging niet? Deze kunnen, als het niet vriest, af en toe gelucht worden door een raam of deur te openen. Denk eraan dat u ze wel regelmatig water geeft, de kans op uitdroging bestaat.
  • Schud bij hevige sneeuwval het sneeuw van de takken, dit om het breken van de takken te voorkomen.
  • Laat de sneeuw gerust liggen voor uw planten. Dit is een goede isolatie.

Tuinplannen voor dit jaar?

Als in het voorjaar de natuur weer tot leven komt, is het voor Outlook Groenprojecten een drukke tijd. Als u overweegt om dit jaar uw tuin te gaan aanpassen of helemaal wilt renoveren is het verstandig om nu al na te denken over uw tuinplannen. Outlook Groenprojecten helpt u graag in dit traject. Uw stijlvolle droomtuin begint met een goed doordacht tuinontwerp.

Neem gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Tuinkalender januari afgevinkt?

Heeft u alle tips en tuinonderhoudsadviezen voor de maand januari kunnen afvinken? En wilt u graag weten waar u in februari mee aan de slag kunt in uw tuin? Bekijk dan: