Voorjaar; wat kunt u doen in uw tuin?

voorjaar 2018
16-03-2018

Langzaam verdwijnt de vorst uit de grond. Overdag kan er soms van de zon genoten worden. De tuin ontwaakt langzamerhand uit zijn winterslaap. Steeds meer planten beginnen uit te lopen. Het voorjaar is begonnen!

Wat kunt u nu in uw tuin doen om straks te genieten van een mooie tuin?

  • Verwijder de laatsten resten blad. De bladeren kunnen namelijk de groei van de vaste planten remmen. Snoei/knip tegelijkertijd het loof van de vaste planten. Pas wel op dat u de nieuwe, jonge uitlopers van de planten niet meeneemt.
  • Het is verstandig om vaste planten een keer in de drie jaar uit de grond te halen en de wortels te delen. Plaats alleen de gezondste delen van de plant terug. De plant zal dan prachtig uitgroeien. In maart kunt u ook nieuwe hagen of bomen planten.
  • Voedingsstoffen worden in deze maand goed opgenomen. Daarom kunt u nu uw tuin bemesten.
  • Er kan ook veel gesnoeid De lavendel- en vlinderstruik moet teruggesnoeid worden tot boven het oude hout. Wanneer er te diep gesnoeid wordt in het oude hout kunnen de planten niet meer uitlopen. Daarom moet u terugsnoeien tot het punt waar u nieuwe scheutjes op de takken ziet. De hortensia wordt uitgelicht en de oude takken moeten worden verwijderd. Er wordt ongeveer een derde van de oudste takken gesnoeid. Rozen moeten worden teruggesnoeid tot drie tot vijf takken met ogen. Rozen bloeien het beste op het jonge olijfgroene. Daarom moet het oude hout verwijderd worden. Hagen kunt u het best snoeien op bewolkte dagen om verbranding te voorkomen. De laatbloeiende clematis kan in deze tijd van het jaar afgesnoeid worden. Dit moet tot ongeveer honderd centimeter boven de grond.
  • Loop in het voorjaar alle bestratingen na. Deze kunnen nu prima hersteld worden. De groene aanslag kunt u het best in het voorjaar behandelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende biologische middelen.

Heeft u vragen of hulp nodig? Wij staan voor uw klaar!

Geniet van de eerste tekenen van het voorjaar in uw tuin!

 

Sjerp Bouma