Tuinkalender mei

Publicatiedatum: 09-05-2018
Aangepast: 21-12-2020

Tuinkalender Mei

De tuinkalender van mei geeft u handige tips voor uw tuinonderhoud. In dit blog treft u onderhoudstips over:

tuinkalender mei

Het is mei, dat betekent voorjaar! De vogels zijn druk bezig met het bouwen van hun nestjes. Voor de tuinliefhebbers is er inmiddels ook genoeg te doen om volop te kunnen genieten van een uitbundig bloeiende bloemenpracht. Het weer kan nog grillig zijn, van hele warme dagen naar koude en sobere dagen. Dit kan verraderlijke zijn voor de tuin.

Gras onderhoud in mei

Voor uw gras onderhoud in mei adviseren wij u het volgende. Maai minimaal één keer per week het gazon.  Maai het gras niet te laag, 5 centimeter is een mooie hoogte. Dit verminderd ook de vorming van mos en tevens voorkomt u dat het gazon snel uitdroogt. Als het droog weer is kunt u gerust het afgemaaide gras laten liggen.

Vergeet niet om de graskanten regelmatig bij te knippen, zo houdt u een strak gazon. Bemest het gazon 1x per maand. En voorzie het van water mocht het niet regenen. Doe dit bij voorkeur in de avond zodat de zon niet volop schijnt en uw gras kan verbranden.

Snoeien in mei

Wat kunt u snoeien in mei? De meeste blad-dragende hagen zoals liguster, beuk, haagbeuk, buxus, laurierkers en hulst kunnen in de maand mei voor de eerste keer gesnoeid worden. De taxus kunt u beter wat later in juni snoeien.

Het snoeien van buxus gebeurt vaak na de ijsheiligen om zo geen vorstschade te ontwikkelen. Controleer struiken en bomen op aanwezigheid van vogelnestjes voordat u gaat snoeien.

Zaaien in mei

Wat is goed om te zaaien in mei. Mei is natuurlijk de uitgelezen maand om zelf te zaaien en te planten. Plant eens lekkere kruiden zoals bieslook, dille en laurier. Ze vergen erg weinig onderhoud en smaken in de zomer heerlijk bij de barbecue of een frisse salade. En dat uit eigen tuin!

Groenblijvende hagen, zoals hulst, buxus en coniferen, kunnen in deze maand prima gesnoeid worden. Dit kan overigens ook in augustus maar wanneer u het nu doet zullen de nieuwe scheuten zich beter ontwikkelen. Let wel op dat u niet snoeit bij een scherpe zon. Hierdoor zal het jonge blad verbranden.

borders water geven

Siertuin en borders

Pak uw siertuin en borders aan. Controleer de bodem tussen de borders en in de siertuin. Pluk het onkruid op tijd weg. Blijf ze regelmatig voorzien van mest. De oude planten die de winter niet overleefd hebben kunt u verwijderen. Ook is het een prima moment om bij te planten als dat nodig is. Zorg er wel voor dat de planten met een vochtige kluit de grond in gaan. Dit geeft een grotere voorsprong bij het aanslaan van de plant.

Zorg uiteraard voor een regelmatige aanvoer van water. In het bijzonder voor struiken en planten die u net in de grond heeft gezet.

Tuinonderhoud tips in mei

Al deze tips voor het tuinonderhoud in mei zijn natuurlijk niet compleet. Iedere tuin heeft zijn specifieke eigenschappen. Ook uw tuin. Zijn er tuinzaken waar u niet uitkomt. Leg uw vraag dan aan ons voor, wij denken graag met u mee. Wilt u liever uw tuinonderhoud uit handen laten nemen? Neem dan ook contact met ons op en wij zorgen voor uw stijlvol onderhouden tuin.

Tuinkalender mei klaar? Door naar juni!

Heeft u tuinkalender mei helemaal afgewerkt? Dan is het goed om u vast voor te bereiden op de tuinonderhoud tips voor juni.

Aan de slag met de tuinkalender van juni