Voorjaarsblog tuin

Publicatiedatum: 15-03-2019
Aangepast: 29-07-2020
Tuin voorjaar klaar maken

Na de maartse buien van afgelopen weken is er weer voorjaarsweer in aantocht. Tijd om de tuin in te gaan en hem klaar te maken voor het voorjaar. Daardoor kunt u bij de volgende zonnestralen weer extra genieten van uw tuin!
Wat komt u tegen in dit blogartikel?

Tuin voorjaar klaar maken

Uw tuin voorjaar klaar maken. Wat kunt u zelf aan uw tuin doen in het voorjaar? Wij hebben handige tips op een rij gezet.

 • Het begint met opruimen, verwijder al het blad en snoei de vaste planten en siergrassen. De bladeren kunnen namelijk de groei van de vaste planten remmen. Snoei tegelijkertijd het loof van de vaste planten. Pas wel op dat u de nieuwe, jonge uitlopers van de planten niet meeneemt.
 • Maak de tuin onkruidvrij en verwijder planten die u niet meer wenst, bijvoorbeeld omdat ze andere planten overgroeien.
 • Het is verstandig om  vaste planten één keer in de drie jaar uit de grond te halen en de wortels te delen. Plaats alleen de gezondste delen van de plant terug. De plant zal dan prachtig uitgroeien. In maart kunt u ook nieuwe hagen of bomen planten.
 • Verzorg vervolgens de bodem met organische mest en werk dit door met een cultivator.
 • Maak uw terras en verdere bestrating schoon met een bezem of schrobber en gewoon water. Mocht dit niet lukken dan kunt u eventueel gebruik maken van een biologisch middel om groene aanslag te verwijderen.
 • Het gazon weer in topvorm brengen begint met verticuteren. Zo krijgt de bodem weer lucht en zal uw gazon weer mooi dichtgroeien. Tip: Maai de eerste paar keren op de hoogste stand.
 • Voedingsstoffen worden nu goed opgenomen. Daarom kunt u nu uw tuin bemesten. Vergeet ook niet om de borders en het gazon te bemesten.
 • Loop in het voorjaar alle bestratingen na. Deze kunnen nu prima hersteld worden. De groene aanslag kunt u het best in het voorjaar behandelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende biologische middelen.
snoeien in het voorjaar

Snoeien in het voorjaar

Er kan ook veel gesnoeid worden in het voorjaar. De lavendel- en vlinderstruik moet teruggesnoeid worden tot boven het oude hout. Wanneer er te diep gesnoeid wordt in het oude hout kunnen de planten niet meer uitlopen. Daarom moet u terugsnoeien tot het punt waar u nieuwe scheutjes op de takken ziet. De hortensia wordt uitgelicht en de oude takken moeten worden verwijderd. Er wordt ongeveer een derde van de oudste takken gesnoeid. Rozen moeten worden teruggesnoeid tot drie tot vijf takken met ogen. Rozen bloeien het beste op het jonge olijfgroen. Daarom moet het oude hout verwijderd worden. Hagen kunt u het best snoeien op bewolkte dagen om verbranding te voorkomen. De laatbloeiende clematis kan in deze tijd van het jaar afgesnoeid worden. Dit moet tot ongeveer honderd centimeter boven de grond.

Zaaien in het voorjaar

U maakt uw tuin voorjaar klaar door zomerbloemen te poten en te zaaien. In alle bakken, borders en bloempotten kunnen op een gegeven moment mooie voorjaarsbloemen zoals viooltjes, tulpen en narcissen gepoot worden.

grote tuin aanleggen

Voor een optimaal gazon

Voor een optimaal gazon is het belangrijk dat de onderliggende structuur in orde is. Als dit niet zo is kan dit in een later stadium voor problemen zorgen. Er zijn zes belangrijke punten voor een optimale grasgroei:

 1. Bodemstructuur
 2. Aanwezigheid van micro-organisme
 3. Aanwezigheid van voedingsstoffen
 4. Juiste pH
 5. Voldoende licht
 6. Eén keer per jaar verticuteren

Bij eenzijdige bemesting en gebrek aan micro-organisme kan verslemping ontstaan. Dit ontstaat door het niet afgebroken worden van gras en graswortel. Hierdoor ontstaat rotting met verslemping tot gevolg. Ook kan het de oorzaak zijn voor verdichting en verzuring met mosvorming tot gevolg. Het is dus erg belangrijk om goede meststof te gebruiken. Door een goede samenstelling van organische meststof met micro-organismen ontstaat er verbetering in de beworteling, een rustige groei, een diep groene kleur, een grotere droogte tolerantie en minder ziektegevoeligheid.

Tuinkalenders voor het voorjaar

Wilt u graag specifiek per maand op een rij wat de tuinonderhoudstips zijn? Bekijk dan onze tuinkalenders per maand voor het voorjaar:

Tuinkalender maart
Tuinkalender april
Tuinkalender mei

Uw tuin liever laten onderhouden?

Heeft u zelf onvoldoende tijd of wilt u het liever uit handen geven aan een vakbekwame hovenier? Laat het dan uitvoeren door Outlook Groenprojecten. Van de complete tuin onderhouden tot het enkel snoeien van de planten en struiken. 

Wat kost het om mijn tuin klaar te laten maken voor het voorjaar?

Omdat elke tuin anders is maken we graag een voorstel. Heeft u interesse gekregen om het tuionderhoud uit handen te geven? Ontdek er dan meer over of neem direct contact met ons op.