Tuinkalender oktober

Publicatiedatum: 01-05-2020
Aangepast: 18-11-2020

De tuinkalender oktober hebben wij met zorg samengesteld. Handige tuintips voor oktober hebben wij op een rijtje gezet om het u makkelijk te maken.

Oktober zaaimaand

Oktober wordt soms ook de zaaimaand of de wijnmaand genoemd. Het is dan ook de beste maand om nieuwe planten in de grond te zetten.  De wortels hebben nu nog voldoende tijd om te wortelen voordat de winter invalt.

Wilt u graag het tuinonderhoud laten doen?

tuinkalender oktober

Gazon onderhoud

Het gazon kan in oktober voor het laatst gemaaid worden. Maai het gras niet korter dan 5 á 6 centimeter.  Bij te kort gras, neemt mos en onkruid snel de overhand.

Wanneer de tempratuur onder de 6 graden komt, staat de groei van het gras stil, mos kan zelfs tot het vriespunt doorgroeien. 
Voorzie deze maand uw gazon van kalk.

Fruitbomen snoeien in oktober

Wat kunt u het beste snoeien in oktober?

tuin oktober

Uw fruitbomen snoeien in oktober? Heeft u een notenboom of druivenboom? Deze worden in het najaar graag gesnoeid.  Hierdoor genezen de snoeiwonden sneller en voorkomt u dat de takken gaan bloeden. De laatste appels en peren mogen geplukt worden. Vanaf de volgende maand kunt u deze fruitbomen het beste snoeien.

Klimrozen snoeien in oktober

Alle klimrozen zijn in de maand oktober wel uitgebloeid. Een prima tijd dan ook om deze te snoeien. Het is verstandig om eerst het zieke en dode hout te verwijderen. Snoei daarna alle zijscheuten van de bestaande hoofdtakken tot twee of drie bladeren of knoppen terug. Hele oude takken kunnen tot aan de grond worden afgeknipt. Nieuwe scheuten die van onderaan zijn gevorm kunnen aangebonden worden. Vergeleken met andere klimplanten zijn de scheuten van de klimroos erg stug en kunnen bij storm gemakkelijk breken.

Overige tuintips

Nog een paar handige tuinweetjes voor de maand oktober.

Onkruid
Net zoals andere beplanting zal ook de groei van onkruid afnemen. Het onkruid wat u nu verwijderd uit uw tuin zal ook niet weer aangroeien. Verwijder het onkruid uit de borders en de voegen en vergeet ook het gazon niet. Hierdoor zal de tuin er in de winter netjes bijliggen.

Vijver winterklaar maken
Haal voor de eerste vorst, de pomp uit de vijver. Reinig hem grondig en berg deze op voor het volgende voorjaar. Haal dode stengels en dood blad weg en haal ook de niet-winterharde planten uit het water.

Heeft u vissen in de vijver? Deze hoeft u in deze periode minder te voeren. Door de kortere dagen zijn deze minder actief en eten ze dus minder.

Tuinkalender oktober, op naar november?

Heeft u alle tips nagelopen van de tuinkalender oktober? Dan is het tijd voor het inventariseren van de tuinkalender voor november! Wilt u uw tuinonderhoud liever door een deskundige hovenier laten uitvoeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.  Dan bespreken we uw wensen voor uw tuinonderhoud.

Ga naar tuinkalender november