Tuinkalender december

Publicatiedatum: 09-04-2020
Aangepast: 21-12-2020

Tuinkalender december

Wat heeft tuinkalender december voor u in petto? Nu de dagen steeds korter worden en de winter zijn intrede doet hebben sommige planten extra bescherming nodig. Namelijk niet elke plant is goed weerbaar tegen de vrieskou.

Bescherm exotische en mediterrane planten

Exotische en mediterrane planten zijn erg vorstgevoelige planten en overwinteren dan ook het beste door ze op een beschutte plek te plaatsen of – als het even kan – binnen in een schuur of garage te plaatsen.

Potplanten kunt u het beste dichtbij elkaar zetten op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda.

Wilt u graag het tuinonderhoud laten doen?

Tuinkalender december

Gazon in december

Het is verstandig om het gazon bladvrij te houden. Blijft het blad liggen op het gazon? Omdat de onderkant van het blad geen licht krijgt, sterft het af en is er ruimte voor schimmel en ziektekiemen. Haal het blad weg om dit te voorkomen.

Denk er wel aan om niet over het gras te lopen zolang het vriest. Hiermee beschadigt u het gazon en komen er na een paar dagen lichte plekken in de grasmat.

Snoeien december

In de periode van november tot februari staan de meeste planten in de tuin stil en kunnen ze heel goed gesnoeid worden. Wees alleen voorzichtig met de sapstroom van de bomen.

Bij zacht weer kunt u in december de druif, peren, bramen en de kiwi’s nog snoeien. Doe dit wel bij voorkeur voor de kerst. Stelt u dit uit tot het voorjaar dan kunnen de snoeiwonden gaan bloeden.

Ook kunnen nu de dakplataan en de leilinde netjes in de juiste vorm worden geknipt. Uitgegroeide klimop-struiken snoeit u weer netjes. Knip alleen niet teveel eruit, want de bessen zijn aantrekkelijk om te zien.

Wilt u uw tuinonderhoud liever door een deskundige hovenier laten uitvoeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.  Dan bespreken we uw wensen voor uw tuinonderhoud.

Neem contact met ons op

Tuintip voor december

Een paar handige tuintips voor deze maand op een rij:

  • Haal de waterslang naar binnen en draai de buitenkraan dicht, zo voorkomt u dat deze kapot vriest.
  • Maak uw tuingereedschap goed schoon als u dat nog niet had gedaan. Vet het goed in en berg het op zodat u er straks in het voorjaar weer mee kunt werken.
  • In deze donkere dagen maakt u het binnen waarschijnlijk extra gezellig, hoe fijn is het om toch genieten van het buitenleven? Het moment om na te denken over een goed tuinverlichtingsplan. Een goed doordacht verlichtingsplan vergroot het comfort en de luxueuze uitstraling en geeft een intense tuinbeleving.

Tuinkalender december afgerond?

Dit was de laatste maand van het jaar. Hopelijk heeft u volop genoten van uw tuin en hulp gehad aan de tuinkalender tips van Outlook Groenprojecten. Ook in de winterperiode valt er genoeg te doen in uw tuin. Benieuwd wat er op het plan staat voor uw tuin in januari? Bekijk dan onze tuinkalender voor januari!