Tuinkalender februari

Publicatiedatum: 29-07-2020
Aangepast: 29-07-2020

Tuinkalender februari

Staat u te popelen om aan de slag te gaan met tuinkalender februari? Want in februari gaat het meestal al kriebelen: kunnen we al aan de slag in de tuin? In deze tuinkalender de klusjes voor februari. 

De tuin is in februari nog vaak in winterse sferen. Is er sneeuw of rijp dan ziet uw tuin er ineens heel anders uit. Dan is er opeens een zonnige dag en kunnen we al genieten van de eerste bloeiers. Op zo’n mooie dag is het heerlijk om in de tuin te werken. Waar kunnen we dan mee beginnen?

Snoeien in februari

Welke bomen en planten kunt u het beste snoeien in februari? De meest voorkomende planten die u deze maand kunt aanpakken zijn de klimplanten, leibomen en fruitbomen.

Klimplanten snoeien
Oud blad bij klimop wegknippen bevordert de groei van jong, heldergroen blad. Haal ook ranken weg van plekken waar ze storen (bij schilderwerk, onder dakranden enz.).

Leibomen snoeien
Bij geleide vruchtbomen is het de bedoeling een stam te laten groeien met daaraan korte takken (die takken worden ook wel vruchtzetsels genoemd). Leibomen worden zowel ’s zomers als ’s winters gesnoeid. De ’s zomers al gesnoeide takken worden nu tot op twee of drie knoppen ingesnoeid. Dat moet gebeuren voor de sapstroom in de bomen weer op gang komt.

fruitbomen

Fruitbomen snoeien
Februari is een prima snoeitijd ook van fruitbomen, alleen niet bij steenvruchten (pruim, kers, perzik enz.) in verband met de kans op loodglansaantasting. Die soorten kun je het beste direct na de oogst snoeien of wat later in het voorjaar als het blad begint uit te lopen.

Zaaien in februari

Zaaien in februari, eerlijk is eerlijk: Het is geen ideale combinatie. Maar er zijn groenten die u in deze maand kunt zaaien. Wilt u graag weten wat u eet? Of de kinderen bijbrengen hoe gewassen groeien? Hoe leuk is het om een klein deel van uw tuin in te delen voor een moestuin. In de maand februari kunt u goed knoflook, zomerwortels, veldsla of spinazie zaaien/planten.

Tuinonderhoud februari

  • Strooi een geschikte kalksoort om verzuring van de bodem tegen te gaan (ook bij het gazon). Wacht daarna zeker nog een maand met mesten.
  • Doe een beetje korrelmest (gedroogde koemest o.i.d.) over de grond bij de vaste planten en de bol- en knolgewassen. Loop niet over deze plekken. Ze hebben deze maand vaak al groeineuzen gevormd en zijn extra kwetsbaar.
  • Geef fruitgewassen mest met extra veel fosfor en kalium. Patentkali of thomasslakkenmeel en speciaal voor fruitgewassen samengestelde mest is daarvoor prima.
  • Strooi kalk in de moestuin waar je koolsoorten wil telen. Dat helpt enorm bij de bestrijding van knolvoet.
  • Ga niet spitten als er nog vorst in de grond zit.
  • Doe alleen tuinwerk tijdens vorstvrij weer.
  • Hier en daar kan al onkruid opschieten. Wied dat tussen de andere planten met de hand weg. Schoffelen is vaak funest voor de plantenwortels in de omgeving.
  • Vanaf eind februari kun je het gazon herstellen (hobbels en kuilen wegwerken, slechte plekken opnieuw bezoden enz.).
  • Bij niet-vriezend weer kun je nog prima bladverliezende heester planten en verplanten (met of zonder kluit). Veel soorten (o.a. haagplanten) worden vaak met kale wortels aangeboden. Als het vriest dien je de planten met hun wortels tijdelijk in te kuilen. Wil je heesters verplanten, doe dat dan met zo veel mogelijk grond rond de wortels. Groenblijvende planten pas in mei planten.

Tuinonderhoud tips in februari

Natuurlijk zijn dit niet alle tips voor uw tuinonderhoud in februari. Iedere tuin is anders met z’n eigen onderhoudsbehoeften.
Heeft u tuinzaken die u lastig vindt of waar u niet helemaal uit komt? Stel ons de vraag en wij denken met u mee. Wilt u liever vanwege tijdsgebrek of gebrek aan kennis uw tuin laten onderhouden? Neem dan ook contact met ons op en wij zorgen voor uw stijlvol onderhouden tuin.

Tuinkalender februari afgevinkt?

Heeft u tuinkalender februari kunnen afvinken voor uw tuin? Bereidt u dan vast voor op de maand maart. Hierin delen wij de belangrijkste tuionderhoud tips voor u.

Ontdek de tips op de tuinkalender van maart