Tuinkalender maart

Publicatiedatum: 29-07-2020
Aangepast: 29-07-2020

Tuinkalender maart

Aan de slag met tuinkalender maart? Het is de maand in het jaar dat als de zon schijnt en de bloemen beginnen te bloeien we weer dat gevoel krijgen! Lentekriebels noemen we dat. Er komt een nieuw seizoen aan! Tijd om aan de slag te gaan in eigen tuin. Wij hebben de meest handige tips voor u verzameld.

Snoeien in maart

Wat kunt u het beste snoeien in maart? Genoeg! Het is het moment om de voorbereidingen te treffen zodat u straks kunt genieten van een bloeiende tuin. We hebben een paar planten uitgelicht die u deze maand kunt snoeien:

  • Snoei de overwinterde kuipplanten weer in vorm.
  • Ook klimrozen en botanische rozen kunnen weer in model worden geknipt. Zijtakken van de klimroos kunt u flink terugsnoeien, tot boven het vijfde oog.
  • Heeft u knotwilgen? Deze kunt u tot half maart terugsnoeien.
  • Zijn er dorre delen ontstaan aan de vaste planten? Deze kunt u wegknippen met een heggenschaar. Laat deze deeltjes op de grond liggen, zodat ze als organisch materiaal verteren op de grond.
  • Struikhortensia’s zijn prachtig als ze in volle bloei staan, zorg dat dat dit jaar weer gebeurd en geef haar een verjongingssnoei. Naast dunne en slecht groeiende takken, haalt u ook een deel van de oude, goede takken bij de basis weg. Snoei ieder voorjaar ongeveer éénvijfde van die takken en uw struikhortensia is in vijf jaar volledig vernieuwd. En nog belangrijker, dit is gezond voor de plant en hij bloeit ook beter door.

Planten in maart

planten in maart

Plant bodembedekkers op plekken die lastig te wieden zijn
Heeft u hellingen of struiken? Overweeg dan om hier bodembedekkers te planten. Dit scheelt u veel wiedwerk. De open grond wordt door de bodembedekker afgedekt, waardoor onkruidzaden hieronder geen licht krijgen en dus niet kunnen kiemen.

Inplanten vaste planten
Wilt u graag winterharde vaste planten in uw tuin? Overweeg dan om die deze maand in te planten. Ze ontwikkelen zich dan al goed vóór de zomer. Bijkomend voordeel is dat u dit jaar maximaal plezier aan ze beleeft. Zorg dat uw grond goed bemest is en voorzien van kalk. Moet de grond nog worden bekalkt? Kies dan voor een kalksoort die niet met stikstof uit mest reageert. Heeft u de vaste planten geplaatst? Geef ze dan voldoende water, vooral in geval van droog weer.

Hagen planten
Een haag planten in maart is een goed idee. De kans dat er vorst optreedt is niet zo groot en omdat de meeste planten nog niet sterk in ontwikkeling zijn, kunt u ze nog zonder veel schade in de tuin verwerken.

Tuinonderhoud maart

  • Verwijder eventueel winterdek bij uw gevoelige rots- en vaste planten. Zorg wel dat u tuinvlies paraat heeft, mocht er in deze periode nog nachtvorst komen.
  • Zorg dat alle planten een goede organische bemesting krijgen en vergeet dan ook niet de haagplanten.

Tuinonderhoud laten doen?

Kunt u een aantal dingen zelf maar vindt u het prettiger als een ervaren hovenier de rest van het tuinonderhoud voor u uit handen neemt? Neem contact met ons op en we bespreken uw wensen voor het onderhoud van uw bloeiende tuin.

Tuinkalender maart, op naar april

De tuinkalender van maart is afgerond. Bekijk alvast wat er in april moet gebeuren om uw tuin op orde te brengen.

Ontdek de tips op de tuinkalender van april