Tuinkalender juli

Publicatiedatum: 15-07-2020
Aangepast: 16-10-2020

Tuinkalender juli

Het is tijd voor de tuinkalender van juli. Het is normaal gesproken hartje zomer. De bloemen in uw borders bloeien in prachtige kleuren. Bent u niet op vakantie dan is dit dé ideale tijd om te genieten van uw prachtig bloeiende tuin. Kan u nog een beetje hulp gebruiken en wilt u graag weten wat u deze maand in uw tuin kunt aanpakken? Wij hebben tuinkalender juli voor uw samengesteld met daarin:

Gazon onderhouden

Gedurende deze ‘warme’ maand is het van belang om het gras niet te kort te maaien. Een grashoogte van 3 tot 5 centimeter is prima. Maait u het korter, dan bestaat de kans dat uw gras verbrand en er gele en bruine vlekken in uw gazon ontstaan.

Voorzie uw tuin van voldoende water. Sproei bij voorkeur in de vroege morgen of de late avond in verband met de felle zon. En is er een regenbui op komst? Bemest u gras dan van tevoren even, dan kan dit goed inwerken in de bodem.

Snoeien in juli

beplanting verzorgen

Over het algemeen hoeft u deze periode niet heel veel snoeiwerkzaamheden te verrichten. Is het meer dan 25 graden? Dan kunt u de beplanting beter met rust laten. Is het onder de 25 graden? Dan kunt u hiermee aan de slag:

  • Knip uitgebloeide rozen weg.  Op deze manier verlengt u de bloei doordat de struik zich kan richten op nieuwe scheuten in plaats van het vormen van bottels. Let u wel op dat u goed de struiken en hagen controleert voor het snoeien? Er kunnen nesten met jonge vogels aanwezig zijn. Wacht dan met het snoeien totdat de jonge vogels zijn uitgevlogen.
  • Heeft u een perenboom in uw tuin? Dan kunt u de nieuwe scheuten terugsnoeien tot ca. 2-5 centimeter.
  • Snoei nieuwe uitlopers van de druif tot het vierde blad terug. Voorkeur voor grote druiven? Verwijder dan de helft van de trosjes. Eén trosje per tak is de regel.
  • Staan uw haagbeuk, berk, walnoot of esdoorn helemaal in het groene blad? Dan kunt u deze in juli snoeien.

Zaaien in juli

Meerjarige planten zoals stokrozen, campanula’s of leeuwenbekjes kunnen deze maand gezaaid worden. Ook kunt u uw borders voorzien van vaste planten maar zorg dat deze extra veel water krijgen want door de droogte slaan ze moeilijker aan in de grond.

Beplanting verzorgen

Tips hoe u het beste uw beplanting kunt verzorgen deze maand.

  • Planten in de grond en borders willen in deze warme maanden graag voldoende water. Wanneer u dit niet doet zullen de bladeren mogelijk beschadigen of verbranden.
  • Planten met een groot blad verdienen extra aandacht omdat hun blad zo groot is kan het moeite hebben met de opname van water. Geef ze net als uw gazon bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond water. Ondersteun hoge planten eventueel met bamboestokken.
  • Geniet van een tweede bloei als u uitgebloeide bloemen afknipt
  • Heeft u last van luizen op uw planten? Spuit ze met een harde waterstraal van de planten af of trek handschoenen aan en verwijder deze beestjes met de hand, om schade aan uw planten te voorkomen.

Tuinkalender juli afgerond?

Heeft u de tuinkalender van juli afgerond? Dan is het tijd om u vast voor te bereiden op de tweede zomermaand: augustus. Bekijk vast wat u in uw tuinagenda kunt zetten om uw tuin goed te onderhouden.