Tuinkalender juni

Publicatiedatum: 29-07-2020
Aangepast: 29-07-2020

Tuinkalender juni

Op de tuinkalender van juni staat de 21e gemarkeerd. Het is officieel de eerste zomerdag en tegelijkertijd de langste dag van het jaar. Hopelijk heeft u al eerder deze maand het zomerse gevoel te pakken. In deze maand is er genoeg te doen in de tuin, bent u met vakantie? Vraag dan iemand om een aantal dingen in uw tuin te onderhouden. In deze handige tuinkalender vindt u klusjes die u in juni in uw tuin kunt uitvoeren.

Snoeien in juni

Onder andere deze planten en struiken kunt u in juni snoeien:

 • De dagen zijn nu al veel langer, vaak is er wel even een moment om de rozen bij de knippen en de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Snoei niet in de volle zon. De snoeiwonden kunnen hier niet tegen. Kies liever een bewolkte dag voor dit werkje.
 • Fruitbomen kunt u nu uitdunnen, te veel vruchten bij elkaar is niet goed voor de kwaliteit. Een appelboom snoeien in juni is een goed idee. Maar ook bomen met vruchten als peren, kers, amandel, pruimen en perzik, kijk ze na en verwijder de overtollige vruchten. Controleer de bessoort op rupsen, want voor dat u het weet zit er geen vrucht meer in de struik of boom.
 • Zorg dat de hagen voor de langste dag van het jaar in vorm zijn geknipt. Het is de beste tijd om uw buxus te snoeien. Ook de taxus kunt u het beste deze maand snoeien. Deze kan het beste maar één keer per jaar worden gesnoeid.
 • Heeft u een sering in uw tuin? Haal de uitgebloeide bloemen weg. Zo ook voor bijvoorbeeld het kattenkruid en de ooievaarsbekken.

Zaaien in juni

 • Heeft u één- en tweejarige plantjes gezaaid? Geef ze dan in deze maand een gewenste plek in uw tuin of border.
 • Had u het najaar geen tijd om uw rozen te planten? Dan kunt u dat nu ook doen, ze bloeien deze zomer al volop, genieten!
 • Blijft het mooi en warm weer? Zorg dan dat u de borders en andere planten regelmatig water geeft. Besproei bij voorkeur één keer per week de beplanting een aantal uur achter elkaar, dan iedere dag een kwartiertje.
 • Als u kale plekken in uw borders heeft is het nu nog het moment om hier een paar goede planten in aan te planten. Uiteraard bij voorkeur niet als het al heel warm weer is. Bevochtig de plant goed voordat deze de grond in gaat, dit helpt ‘m om goed te kunnen groeien.

Gazon onderhouden

Wanneer u nog niet helemaal tevreden bent over het gazon, pak het dan nu aan. Mesten, kale plekken inzaaien en voorzie uw gazon regelmatig van water. Zet voor het gemak de sproeier aan in de avond zodat uw gazon goed wordt bevochtigd.
Wanneer u gazon in goede staat verkeerd hoeft u niet veel meer te doen dan regelmatig te maaien en af en toe te bemesten.

Vijver onderhouden

vijver onderhouden

Wilt u graag een aantal jonge visjes grootbrengen in de vijver? Zorg dan dat de beplanting in de vijver niet te veel wordt uitgedund. De jonge visjes hebben op die manier nog een schuilplaats voor het gevaar van buitenaf.

Tijdens de warme dagen kan het water in de vijver verdampen. Vul de vijver regelmatig bij. Doe dit alleen wel in etappes, om te voorkomen dat het vijverwater in één keer afkoelt.

Is de vijver voorzien van een laagje eendenkroos? Gebruik van een schep om dit te verwijderen want het kroos kan de andere waterplanten verstikken. Daardoor krijgen de vissen ook geen zuurstof.

Tuintips juni

Tot slot geven we nog een paar handige tuintips voor deze maand.

 • Uw terras is heerlijk voor in de lente, zomer en mooie herfstdagen.  Dit verdient dan ook uw aandacht. Verwijder het onkruid tussen de voegen en verwijder groene aanslag. Vergeet uw tuinmeubilair niet!
 • Nog een lekker plekje in uw tuin creëren? Overweeg om een schaduwdoek te installeren, ideaal om lekker onder te liggen op een ligbed.
 • Heeft u boompjes op stam? Bedenk de grond hiervan met grind of schors. Het geeft een nieuwe uitstraling en gaat tegelijkertijd uitdroging van de grond tegen tijdens de zomerse dagen.

Het onderhoud voor uw tuin laten doen?

Wilt u het onderhoud van uw tuin liever laten uitvoeren door een ervaren hovenier? Kies er dan voor om uw tuin door ons te laten onderhouden. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw wensen te bespreken.

Tuinkalender taken voor juni afgevinkt?

Zijn de taken voor deze maand afgevinkt op uw tuinkalender? Wij hebben handige tuintips voor juli voor u verzameld op de tuinkalender voor juli.

Ontdek de tips op de tuinkalender van juli