Zo maken wij jouw droomtuin duurzaam!

Duurzame tuin met zwembad
Publicatiedatum: 24-03-2022
Aangepast: 25-04-2022

Een duurzame tuin, wat betekent dat?

Naast het feit dat we ernaar streven om altijd een droomtuin af te leveren, vinden wij het ook erg belangrijk dat de tuin die we afleveren ook duurzaam verantwoord is. We zien veel klimaatveranderingen in Nederland – lange periodes met droog en warm weer of juist na lange tijd weer een heftige regenval. Particuliere tuinen kunnen een rol spelen rondom duurzaamheid. Zo kan een duurzaam verantwoorde tuin wateroverlast terugdringen. Maar dit is niet het enige. Benieuwd naar alle duurzame mogelijkheden voor in een tuin? Lees dan snel onze nieuwste blog! 🤩

Wanneer spreken wij over een duurzame tuin? ♻️

Wij spreken van een milieuvriendelijke droomtuin wanneer deze er niet alleen mooi en naar wens uitziet, maar dit ook daadwerkelijk een droom is voor het milieu – plant en dier. Wij verstaan onder een duurzame tuin een tuin waarin zowel planten als dieren in harmonie samenkomen en zo een rijke biodiversiteit vormen. We bedoelen hiermee dan ook geen tuin die elk jaar grondig onder handen genomen moet worden. Nee, we spreken over een tuin die, naast het onderhoud, ook zelf zijn werk mag doen.

Wereldwijd krijgt iedereen steeds vaker te kampen met stijgende temperaturen en hier moet verandering in komen. Oké, de duurzame tuinen die wij aanleggen zullen niet direct zorgen voor wereldse veranderingen wat betreft het huidige klimaatprobleem, maar desondanks kunnen onze kleine aanpassingen wel degelijk effect hebben.

Maar… over welke aanpassingen hebben we het dan?

Een tuin kan op verschillende manieren en op milieuvriendelijke wijze ingericht worden. De belangrijkste kenmerken van een duurzame tuin zijn als volgt:

 • Duurzame materialen en onderhoudsmiddelen;
 • Onderhoudsarme tuin: de tuin heeft naast het nodige onderhoud ook de ruimte om zichzelf te verzorgen;
 • Gelaagde begroeiing;
 • Ingericht voor biodiversiteit;
 • Gebruik van inheemse plantsoorten, dit zijn bomen, struiken en planten die uit nature in bepaalde geografische regio’s voorkomen.

Zo maken wij of jij jouw tuin duurzaam…

Wij begrijpen als geen ander dat sommige van deze aanpassingen niet altijd even makkelijk klinken en daar komen wij aan bod! Wij weten namelijk precies welke aanpassingen gedaan moeten worden om een tuin zo duurzaam mogelijk in te richten.

Wij starten altijd met een tuinontwerp. Tijdens het ontwerp kijken we naar de wensen en behoeften van onze klant. Dit proberen wij grotendeels door te vertalen naar een duurzaam tuinplan. Is er ruimte voor een vijver, waar plant en dier samen kunnen komen? Of is er een mogelijkheid om het dak van de tuinkamer te voorzien van groen?

 • Bestrating

In het tuinontwerp kijken we natuurlijk al naar de diverse mogelijkheden; de beplanting en de materialen. Toch is het altijd belangrijk om een extra focus te leggen op de bestrating. Dit kan namelijk erg veel verschil maken wat betreft de duurzaamheid van de tuin. Want wist je bijvoorbeeld al dat een tuin vol met tegels veel minder water afvoert dan het gebruik van grind als bestrating?

 • Bodembedekking

Een strak gemaaid gazon lijkt misschien de perfecte vervanging als bodembedekking voor de tegels, maar niets is minder waar. Een gemaaid gazon is een groenere oplossing dan tegels, maar gazon vergt wel veel onderhoud. Regelmatig maaien en onkruid wieden is een vereiste. Hierdoor maken bloemen een stuk minder kans om te groeien. Dit zorgt ervoor dat insecten zoals bijen en vlinders de tuin niet zullen bezoeken. Zonde! We raden daarom aan om af te wisselen in de tuin, dit kan bijvoorbeeld door een combinatie van tegels, gazon, grind en/of vlonders toe te voegen. Benieuwd wat wij voor jouw tuin adviseren? Neem gerust contact met ons op!

 • Afwatering

Naast waterdoorlatende bestrating en de juiste bodembedekking zijn er verschillende andere mogelijkheden voor de afwatering van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan watervangende planten die veel water kunnen opnemen. Ook het aanleggen van diverse hoogteverschillen in de tuin kan hierbij helpen, zoals een combinatie van geulen en een vijver.

 • Veel groen

Door veel groen in de tuin toe te passen verandert de tuin al snel tot een droomtuin voor insecten. Bijen, vlinders en zelfs vogels komen af op groen – de tuin komt steeds meer tot leven.

 • Tuininrichting

Wanneer de tuin eenmaal aangelegd is, is het natuurlijk ook van groot belang dat hier genoten van kan worden. Dit kan met het juiste tuinmeubilair en tuinverlichting, ook hier zijn duurzame keuzes in te maken. Het is belangrijk dat er bij het tuinmeubilair gekozen wordt voor materialen die lang meegaan. Waarom? Simpel: het meubilair staat in de tuin bij weer en wind én moet dan ook tegen een stootje kunnen. Denk hierbij aan materialen zoals aluminium, hout (mits goed voorbehandeld), wicker of bamboe. Bij de verlichting geven wij onze voorkeur aan In Late verlichting. Dit verbruikt zwakstroom en is energiezuinig.

 • Onderhoud

Duurzame tuin of niet, onderhoud is altijd nodig. Hierbij is het wel van belang dat er gebruik gemaakt wordt van milieuvriendelijke producten. Door dit te doen wordt zowel de bodem als het grondwater niet aangetast – erg duurzaam dus!

Outlook Groenprojecten Aanleg duurzaam project

Zo, nu weet ook jij hoe een duurzame tuin het best gerealiseerd kan worden! Heb je vragen over een milieuvriendelijke tuin? Of ben je benieuwd wat Outlook Groenprojecten voor jou kan realiseren? Neem gerust contact met ons op!