Maak jouw tuin klaar voor de Zomer!

Zo maak jij jouw tuin klaar voor de zomer!
Publicatiedatum: 02-06-2022
Aangepast: 14-07-2022

4 tips om optimaal te genieten van jouw tuin in de zomermaanden.

De temperaturen stijgen en de zon laat zich steeds meer zien. Dit kan maar een ding betekenen: de Zomer breekt aan, heerlijk! We kunnen niet wachten om heerlijk in de tuin te vertoeven, een duik te nemen in de zwemvijver en te barbecueën tijdens de lange zomeravonden. Deze activiteiten vragen om de perfecte tuin, tijd om te zorgen dat jouw tuin helemaal klaar is voor het zomerseizoen. Wij hebben diverse tips op een rijtje gezet om te zorgen dat jouw tuin straks net zo straalt als de zon. Benieuwd naar onze tips? Lees dan snel verder! ☀

1. Zaaien, maaien, snoeien en oogsten.

De koude maanden zijn achter de rug, je tuin heeft veel te voorduren gehad. Tijd om de tuin weer wat liefde te geven. We adviseren om te beginnen bij het gazon, dit doe je door te maaien, zaaien en bemesten. Vanaf half mei kun je het gazon zonder gevaar een frisse knipbeurt geven. Hebben de koude maanden gezorgd voor kale plekken in het gazon? Zaai deze plekken dan opnieuw in met graszaad, zo heb je binnen de kortste keren weer een vol grasveld. Als laatste raden we aan om je gazon te bemesten. Juni is de perfecte maand om het gazon nog een snelle boost te geven. Tip: bemest met droog weer.

Wanneer je klaar bent met het gazon, is het tijd om te snoeien. Planten die je in het voorjaar moet snoeien zijn de vlinderstruik, Hibiscus, de Klimroos, Dwergroos, Lavendel, Stamroos en de Katjeswilg. Let hierbij wel op dat je niet de planten snoeit die al volop in bloei staan, wacht hiermee tot de bloeiperiode voorbij is. Zo geniet je het langst van een bloeiende tuin.

Wist je dat… snoeien in de Zomer als voordeel heeft dat je dit klusje in de winter niet nog een keer hoeft te doen? De plant is hierdoor namelijk minder kwetsbaar wanneer het de winter ingaat waardoor hij beschermd kan overwinteren.

Zitten de taken van het zaaien, maaien en snoeien erop? Dan is het tijd om de groene aanslag op de tegels en het onkruid in de tuin aan te pakken. Groene aanslag verwijderen kan gemakkelijk met schoonmaakazijn en kraanwater. We raden aan om milieuvriendelijke producten te kopen, dit is fijn voor zowel natuur als dier. Het verwijderen van het onkruid wordt meestal niet bestempeld als het meest favoriete klusje in de tuin, toch moet het gebeuren. Onkruidplanten verbruiken namelijk veel water, plek en voedingsstoffen uit de bodem. Dit is zonde, want dit is bedoeld voor de geplante planten en bloemen. Gebruik goed tuingereedschap om dit klusje snel te klaren.

borders en gazon bemesten
Tuinonderhoud - grasmaaien en bemesten
planten bewateren

2. Decoreer jouw tuin!

Wanneer de tuin haar verzorging heeft gehad, is het tijd om jouw tuin ook Zomer-proof in te richten. De tafel, stoelen en loungebank kunnen weer op de juiste plek gezet worden, ook raden we het aan om dit meubilair schoon te maken. Dit is niet alleen mooi voor het oog, maar ook voorkom je zo nare plekken in je kleding. Als het tuinmeubilair een opfrisbeurt gehad heeft, is het tijd om accessoires toe te voegen. Denk hierbij aan kussens, kaarsen, een vloerkleed, lampionnetjes of een parasol. Op deze manier maak je jouw tuin echt af!

Hoe richt ik mijn buitenverblijf in? - Tuindecoratie

3. Verlichting: de echte sfeermaker.

Lange zomeravonden zijn geweldig, maar ook wanneer het donker wordt wil je graag licht hebben. Bij een gezellig diner met familie of vrienden hoort natuurlijk ook goed licht. Heb jij al diverse sfeerverlichting in de tuin geïnstalleerd? Dan mag je dit punt overslaan. Ben jij nog zoekende naar geschikte verlichting voor jouw tuin? Denk dan bijvoorbeeld aan sfeerlicht door middel van een buitenlamp of tuinspots gericht op de planten. Vind je het lastig om de juiste verplichting uit te kiezen? Dan helpen wij je graag tijdens een gesprek met het realiseren van een tuinontwerp.

4. Zomers kokkerellen.

Een buitenkeuken, het wordt steeds populairder. Maar zeg nu eerlijk? Gezellig kokkerellen voor vrienden en familie in de tuin is toch ook érg leuk!? Wij vinden het niet zo gek dat dit op het lijstje van vele huishoudens staat. Heb je een buitenkeuken? Zorg er dan voor dat deze grondig schoongemaakt is voordat de Zomer aanbreekt. Op deze manier hoef je het in de Zomer alleen maar bij te houden.

Buitenkeuken - Outlook Groenprojecten

Voer je deze vier tips uit? Dan weet je zeker dat jouw tuin helemaal klaar is voor de Zomer! Heb je nog enkele vragen of kun je onze hulp bij het onderhoud goed gebruiken? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder om jouw tuin Zomer-proof te maken. Wij maken van jouw tuin een droomtuin, ook in de Zomer!

Werken bij Outlook Groenprojecten?

Lijkt het jou leuk om bij ons aan de slag te gaan? Of wil jij graag nog meer leren van ons vak in het groen? Dan hebben wij nog een leuke vacature als leerling hovenier vrij. Als leerling hovenier leer je alle kneepjes van het vak. Je vindt de vacature(s) hier. Wie weet tot snel!