Alles over.. alliumbollen!

alliumbollen
Publicatiedatum: 07-10-2022
Aangepast: 07-10-2022

Een ware lust voor het oog, ze zijn geschikt voor zowel een privé als zakelijke tuin!

Ken jij de Allium al? De prachtige sierui? Wij vinden ze prachtig en zijn er helemaal weg van. We zien het dan ook als een échte toevoeging aan een (droom)tuin. Het spreekt en geeft sfeer. Het fijne is ook dat bij deze sierui je ogen niet gaan tranen. Overigens, zijn ze er ook niet ter consumptie. De Allium zijn prachtige bollen en een ware lust voor het oog, ze zijn geschikt voor zowel een privé als zakelijke tuin. Wil je meer weten over de alliumbollen? Lees dan snel verder in onze nieuwste blog!

De Allium: een sieraad uit de grond

De Allium, zoals de botanische naam van sierui luidt, is een bolgewas. Ze worden geschaard onder de voorjaarsbloeiende bollen en dat betekent dat ze net als krokussen, narcissen en tulpen in het najaar de grond in moeten. September is dan ook dé perfecte maand om in de tuin alliumbollen te planten. Het duurt daarna nog even, maar vanaf halverwege mei of juni komen de alliumbollen als ware sieraden uit de grond!

Een bloem met de mooiste kleuren!

Wauw, de alliums zijn er in allerlei tinten. Denk hierbij aan lila, paars, roze en in wit. Een krachtige kleur die ervoor zorgt dat jouw tuin of oprit van net iets meer warmte wordt voorzien. De kleur is ideaal te combineren met vaste planten zoals akeleien, tuingeraniums en kattenkruid – deze planten bloeien in die periode tot soortgelijke tinten. Een echte win-win dus.

Tuinaanleg Outlook Groenprojecten
Villa met strakke tuin

Het zijn echte zonaanbidders

Niet alleen wij mensen, maar ook de grootbloemige Alliums houden van een zonnige plek. Tevens gedijen zij ook goed in halfschaduw. Wij raden dan ook aan om hier rekening mee te houden wanneer je ervoor kiest om Alliums te planten. Deze sieruien bloeien als de meeste vaste planten uitsluitend groen blad hebben. Ze zijn daarom zeer geschikt om te combineren met vaste planten. Plant ze vooral in royale aantallen en geeft ze elk voorjaar wat extra mest. Zo geniet je in mei en juni alvast van een prachtige bloeiende border! Let bij het planten wel op de hoogte van de sieruien en vaste planten. In verband met de zon is het belangrijk dat de Alliums boven de vaste planten uitsteken. Tenslotte staan sieruien bij voorkeur op een wat lemige of kleiige grond. Heb je toch wel een zandgrond? Plant dan met kleimineralen, zo zullen de sieruien het nog veel beter doen.

Wist je dat…

💜 Je poot Alliums elk seizoen het beste op een ander plek kunt planten, dit om ziektes te voorkomen?

💜 Alliums ook prachtig zijn als snijbloemen in een vaas?

💜 Deze sieruien een echte verrijking om en in de woning zijn?

💜 Vlinders dol zijn op de nectar van de Allium?

Ben jij er al over uit of jij in september of oktober deze prachtige Alliums gaat planten in je tuin? Wij kunnen niks anders doen dan jouw supporten. Heb je hulp nodig bij het uitdenken van de beplanting in jouw tuin? Neem gerust contact met ons op! Onze hoveniers helpen je graag verder. Ook zijn wij er voor al uw tuinonderhoud, het tuinontwerp en nog veel meer!

Duurzaam Tuin Ontwerp Kampen, Zwolle, Genemuiden

Werken bij Outlook Groenprojecten?

Lijkt het jou leuk om bij ons aan de slag te gaan? Of wil jij graag nog meer leren van ons vak in het groen? Je vindt de vacature(s) hier. Wie weet tot snel!