Zo geniet jij van jouw wintergroene droomtuin!

Wintergroene tuin - Buxus
Publicatiedatum: 14-02-2023
Aangepast: 09-03-2023

Een wintergroene tuin, nu horen wij je denken: ‘aan welke beplanting moet ik dan denken?’

We bevinden ons momenteel in februari, een koude wintermaand. Hoewel in de herfst de bomen en planten prachtig zijn verkleurd naar rood of oranje, zijn de meeste bladeren in deze maanden verdwenen.  Als hoveniers leggen wij het allerliefst tuinen aan die het gehele jaar, dus ook in de winter, van groen voorzien zijn. Toch is dit niet altijd even makkelijk, wij delen diverse weetjes zodat ook jij straks weet hoe jij jouw tuin tijdens deze winter van het allermooiste groen kunt voorzien. Lees snel verder!

Wintergroene tuin - Buxus

Alles over wintergroen!

Wintergroen zorgt niet alleen voor een extra kwalitatieve dimensie aan jouw tuin, ook zorgt het voor een luxe uitstraling. Onder wintergroen vallen planten die hun blad niet verliezen tijdens de winter. Het zijn planten die zelfs in deze maanden dezelfde kleur en vorm behouden. Dankzij wintergroen is je tuin nooit volledig kaal tijdens de grijze dagen, het levert juist mooie beelden op. Wij gebruiken dit soort planten veelal om de tuin meer structuur te geven. Denk hierbij aan tuinen waarbij wij strakke lijnen willen creëren of tuinen waarin gewerkt wordt met speelse elementen. Hierbij is het beiden van belang dat deze structuur het hele jaar door zichtbaar is. Nu horen wij je denken: ‘aan welke beplanting moet ik dan denken?’ Wij hebben een aantal planten voor je op een rijtje gezet, deze zijn als volgt:

❄️ Buxus

❄️ Taxus

❄️ Bamboe

❄️ Steeneiken

❄️ Klimop

❄️ Osmanthus

❄️ Japanse hulst

❄️ Kurkeik

❄️ Rhododendron

❄️ Laurier

Deze planten zijn ideaal om structuur aan te brengen in jouw tuin. Gebruik bijvoorbeeld een buxus om strakke lijnen te creëren en een klimop wanneer je het hele jaar door meer privacy in jouw tuin wilt hebben.

Wintergroene tuin - Buxus
Kurkeik - Wintergroene Tuin
Wintergroene Klimop
Particuliere droomtuinen - Outlook groenprojecten

Kleurrijk en winterbloeiend

Wist je ook dat er zelfs planten zijn die juist in de winter bloeien? Deze planten worden winterbloeiend genoemd. Denk hierbij aan planten zoals de sneeuwbal, kerstroos en toverhazelaar. Deze planten zorgen in november, december en januari voor levendige kleuraccenten in de tuin.  

Wat vaak ook vergeten wordt is dat de bast van een boom óók kleurrijk kan zijn. In de herfst en in de winter is het namelijk de buitenkant die telt, namelijk de bast van bomen en struiken. Zo is de bast van de kornoelje te herkennen aan oranje- tot roodgekleurde scheuten en springen de berken eruit met hun delicate witte bast.

Geniet het hele jaar door van een groene tuin

Wil jij het hele jaar door profiteren van een prachtige groene tuin? Zorg er dan voor dat de beplanting in jouw tuin winterhard is. Winterhard zijn planten die zonder problemen de winter overleven in ons klimaat. Of planten winterhard zijn staat vaak vermeld bij de aanschaf hiervan, het kenmerkt zich door het element max -10c. Het spreekt eigenlijk al voor zich, maar wij raden het af om subtropische planten zoals palmen in de winter buiten te laten staan. Om deze planten goed de winter door te laten komen is het verstandig om deze af te dekken en in een overdekte ruimte neer te zetten. Een goed voorbeeld hiervan is de tuinkamer! Op deze manier kun je er het meest van genieten tijdens de rest van de maanden.

Tuinkamer, Buitenverblijf, Overkapping, Veranda

Profiteer heerlijk van jouw wintergroene tuin! Steek een vuurkorf aan, zorg voor wat sfeerverlichting én geniet met de familie in jouw tuin.💚 Nog enkele vragen? Neem gerust contact met ons op, onze hoveniers helpen je graag verder met het realiseren van jouw wintergroene droomtuin. 

Duurzaam Tuin Ontwerp Kampen, Zwolle, Genemuiden

Werken bij Outlook Groenprojecten?

Lijkt het jou leuk om bij ons aan de slag te gaan? Of wil jij graag nog meer leren van ons vak in het groen? Je vindt de vacature(s) hier. Wie weet tot snel!