Cortenstaal in jouw droomtuin: een stijlvolle keuze

Plantenbakken van Cortentstaal - Outlook Groenprojecten
Publicatiedatum: 28-08-2023
Aangepast: 28-08-2023

In deze blog laten we zien hoe jij cortentstaal kan toepassen in jouw droomtuin!

Cortenstaal is een materiaal dat de laatste jaren steeds populairder wordt in de tuinarchitectuur. Het is een legering van staal met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Het heeft een kenmerkende roestbruine kleur en een ruwe, natuurlijke uitstraling. Cortenstaal is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook veel praktische voordelen. In deze blog vertellen we je alles over cortenstaal in de tuin!

plantenbakken van Cortenstaal te Genemuiden

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een staalsoort die ontworpen is om te roesten. De toplaag van het staal oxideert en vormt zo een beschermende laag tegen verdere corrosie. Het resultaat is een unieke en stijlvolle roestbruine kleur die perfect past in een natuurlijke tuin.

Waarvoor kun je cortenstaal inzetten in je tuin?

Cortenstaal is een veelzijdig materiaal dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden in de tuin. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden als afscheiding tussen verschillende delen van de tuin, als rand voor een vijver of als plantenbak. Ook kun je er mooie decoratieve elementen van maken, zoals een tuinbeeld of een waterelement.

Cortentstaal
Cortentstalen plantenbak
Trap van Cortenstaal in IJsselmuiden

Wat maakt cortenstaal uniek?

  • Duurzaamheid

Cortenstaal is zeer duurzaam en kan jarenlang meegaan zonder te roesten of te corroderen. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt.

  • Esthetiek

Cortenstaal heeft een unieke en natuurlijke uitstraling die perfect past bij een tuinontwerp. Het roestige uiterlijk geeft een warme en organische uitstraling die mooi contrasteert met het groen van de tuin.

  • Onderhoudsarm

Cortenstaal vereist weinig onderhoud en hoeft niet te worden geschilderd of behandeld. De roestige patina beschermt het staal tegen verdere corrosie en geeft het een mooie uitstraling.

  • Flexibiliteit

Cortenstaal kan in verschillende vormen en maten worden geleverd, waardoor het zeer flexibel is in het ontwerpen van tuinobjecten en -elementen. Het kan worden gebruikt voor plantenbakken, schuttingen, waterelementen en meer.

  • Milieuvriendelijk

Cortenstaal is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal omdat het 100% recyclebaar is en geen schadelijke chemicaliën of stoffen bevat.

Plantenbakken van Cortentstaal - Outlook Groenprojecten
Blog over Cortentstaal - Outlook Groenprojecten
Cortentstalen scheiding

Hoe kun je cortenstaal combineren in je tuinontwerp?

Cortenstaal leent zich uitstekend op talloze manieren gecombineerd worden in een tuinontwerp. Het combineert mooi samen met natuurlijke materialen, zoals hout en steen. Ook leent het zich uitstekend in samenspel met moderne materialen, zoals beton en glas, voor een strakke en eigentijdse uitstraling. In het geheel voegt cortenstaal een prachtig accentkleur toe aan een verder groene tuin.

Waar moet je op letten bij het gebruik van cortenstaal?

Hoewel cortenstaal weinig onderhoud nodig heeft, zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om te weten dat cortenstaal kan afgeven. Het is daarom aan te raden om cortenstaal niet te gebruiken in combinatie met lichte bestrating of lichte plantenbakken. Ook moet er voldoende drainage zijn als cortenstaal gebruikt wordt als rand voor een vijver. Tot slot moet er rekening gehouden worden met het gewicht van cortenstaal. Het is zwaarder dan bijvoorbeeld hout en kan dus moeilijk te verplaatsen zijn als het eenmaal geïnstalleerd is. Het is daarom belangrijk om de juiste afmetingen en gewichten te berekenen voordat je cortenstaal in je tuinontwerp gebruikt.

Een ander aspect om op te letten bij het gebruik van cortenstaal is de plaatsing. Cortenstaal heeft namelijk tijd nodig om een egale roestlaag te vormen en dit kan enkele maanden duren. Daarom is het belangrijk om cortenstaal niet te plaatsen op een plek waar het voortdurend in contact komt met water, zoals in een plas water of onder een dakgoot. Dit kan namelijk leiden tot ongelijke roestvorming.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de kleur van cortenstaal kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid regenval. Dit kan zorgen voor een natuurlijke en levendige uitstraling, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden bij het ontwerpen en plaatsen van cortenstaal in je tuin.

Vlonder van Cortentstaal
Cortentstaal in jouw droomtuin
Dit is waarom jij cortentstaal in jouw droomtuin moet toevoegen!

Tuinontwerp door Outlook Groenprojecten!

Al met al is cortenstaal een uniek en stijlvol materiaal dat wij vaak toepassen in onze ontwerpen. Met de juiste aandachtspunten en toepassingen is cortenstaal een prachtige toevoeging zijn aan de tuin. Wil jij een tuinontwerp waar cortenstaal wordt toegepast? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

Plantenbak van Cortentstaal - Cortentstaal in jouw droomtuin

Werken bij Outlook Groenprojecten?

Lijkt het jou leuk om bij ons aan de slag te gaan? Of wil jij graag nog meer leren van ons vak in het groen? Je vindt de vacature(s) hier. Wie weet tot snel!