Tuinvijvers
Een tuinvijver in eigen tuin is een wens van velen. Wellicht is het ook iets voor u? Ontdek meer over tuinvijvers, wij vertellen u er graag over. Wilt u direct meer informatie aanvragen? Neem dan contact met ons op.
- Vijveraanleg
- Vijverontwerp
- Wat is nodig voor vijveronderhoud
- Vijverstijlen
De magie van tuinvijvers
Het heeft iets magisch: tuinvijvers. Er is altijd wel iets te ontdekken bij de vijver. Het trekt diertjes aan en – met de juiste uitrusting – is het mogelijk om vissen in de vijver te houden. Het is een verrijking van de tuin en zorgt letterlijk voor leven in de tuin.
Vijveraanleg
Overweegt u om een vijver aan te leggen in uw tuin? Heeft u al nagedacht over de ligging van de vijver? En wat wilt u er graag in terugzien? Wilt u er vissen in of liever een strakke ondiepe tuinvijver die het strakke karakter van de tuin benadrukt of heeft u al gedacht aan een tuinvijver met waterval? Outlook Groenprojecten verzorgt de vijveraanleg voor uw tuin. In onze tuinontwerpen ontwerpen wij regelmatig een tuin met vijver, maar altijd op een unieke wijze. Geen vijver is bij ons hetzelfde. Uw wensen en voorkeuren worden besproken en toegepast in het ontwerp van uw nieuwe tuin.
Vijverontwerp
Voor een vijver is het van groot belang dat er bij het vijverontwerp rekening wordt gehouden met een drietal zaken. Een plattegrond van de tuin waarin de nieuwe vijver wordt getekend, een dwarsprofiel van de vijver zodat de hoogteverschillen duidelijk zijn én tot slot een beplantingsplan.

Het mooiste is om een vijver in verhouding te tekenen ten opzichte van de tuin. In een kleine tuin spreekt het voor zich dat een grote vijver niet praktisch is. Voor een grote tuin geldt dat het vanuit esthetisch oogpunt niet mooi is om te kiezen voor een klein vijvertje.
Bij het intekenen van een tuinvijver wordt ook rekening gehouden met de ligging. Een vijver moet ca. 6 uur zon per dag krijgen, maar moet ook voldoende schaduw hebben tegen het einde van de middag om de temperatuur van het water niet te veel te laten schommelen.
In een dwarsprofiel wordt het ontwerp gemaakt voor het deel dan onder water ligt en daarom niet direct zichtbaar is, maar wel van groot belang. Verschillende plateaus zorgen voor diepteverschillen, uiteraard is dit vooral van toepassing als er vissen in worden gehouden. Deze hebben genoeg bewegingsruimte nodig en in de winter moeten ze kunnen overwinteren. Voor de meeste vijvers geldt dat een maximale diepte van 80 centimeter volstaat.
In het beplantingsplan worden alle (water)planten opgenomen. Denk aan waterplanten die direct zichtbaar zijn zoals lelies, maar vergeet zeker de zuurstofplanten niet. Deze hebben een biologische functie en dragen bij aan een goede natuurlijke balans in uw tuinvijver. Ze zorgen er mede voor dat het water helder is en blijft.
Wat is nodig voor vijveronderhoud
Met een goed doordacht ontwerp en de juiste aanleg van uw tuinvijver is het vijveronderhoud tot een minimum te beperken. Als we het vijveronderhoud in vier seizoenen onderverdelen komt het op het volgende neer.
Lente
Voeg nieuwe waterplanten toe in de lente. Voeg in april eventueel vijverkalk aan de vijver toe.
Zomer
Is het een warme zomer? Controleer dan regelmatig het waterpeil en vul uw vijver zonodig bij met leidingwater. Het slootwater heeft namelijk niet altijd de juiste samenstelling.
Herfst
Maak de vijver schoon en verwijder het blad. Span een net over de tuinvijver. Tip: laat verwijderd vijvermateriaal nog een dag bij de vijver liggen, zo kunnen waterdiertjes ontsnappen.
Winter
Om rottingsgassen te laten ontsnappen is het advies om holle hoge plantenstengels te laten staan. Op die manier vriest de vijver niet helemaal dicht. Beter nog is om de vijver niet volledig dicht te laten vriezen door er bijvoorbeeld een rubberbal in te leggen. Gaat u hakken in het ijs dan kunt u het leven in uw vijver verstoren. Heeft het hard gesneeuwd? Verwijder dan de sneeuwlaag voor voldoende zonlicht op uw vijver.
Verschillende vijverstijlen
Er zijn verschillende vijverstijlen te benoemen, de twee meest primaire zijn de formele oftewel strakke vijver en de natuurlijke vijver.
Strakke vijver
Kenmerkend aan een formele vijver of strakke vijver is de duidelijke afscheiding tussen water en land. Een strakke vijver past beter in een omheinde tuin vanwege de kleinere tuingrootte. Dit geldt overigens niet altijd want een strakke vijver past ook heel mooi in een grote tuin waarbij het strakke design karakter van de tuin wordt benadrukt.
Een strakke vijver heeft vaak een rechte vorm, die rechte lijn komt meestal ook terug in de rest van de tuinontwerp waardoor de tuin nog steeds rustig oogt, maar zeker niet saai hoef te zijn.
Natuurlijke vijver
Een natuurlijke vijver kent eerder een organische vorm en er ontbreekt daardoor een duidelijke afscheiding tussen water en land. Ook kenmerkt het zich door veel groen en dieren. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van pomp, filter of chemische middelen.
Meer weten over tuinvijvers?
Wilt u meer weten over de aanleg, het ontwerp en de realisatie van tuinvijvers? Outlook Groenprojecten streeft altijd naar een mooi buitenleven in eigen tuin en daar hoort een tuinvijver bij. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw tuin te bespreken.